Uwaga! Work Service ostrzega, przed fałszywymi ofertami pracy na zewnętrznych portalach rekrutacyjnych,
w których przestępcy podszywają się pod Work Service w celu wyłudzenia danych osobowych.

Relacje inwestorskie
> Strona główna > Centrum prasowe > Informacje prasowe > Ekspert HR komentuje > Wzrasta zapotrzebowanie na pracowników

Wzrasta zapotrzebowanie na pracowników

Pracodawcy planują zintensyfikowanie procesów rekrutacji – wskazują dane dwunastej edycji Barometru Rynku Pracy, przygotowanego przez Work Service. Ponad 37% firm będzie prowadziło rekrutacje w ciągu najbliższego kwartału, z czego ponad 16% w celu zwiększenia zatrudnienia, a niemal 14% aby zarządzić rotacją pracowników. Pracodawcy zamierzają rekrutować głównie pracowników niższego szczebla.

W III kwartale 2019 roku plany zwiększenia zatrudnienia wzrosły o 8 p.p. w porównaniu do I kwartału 2019 roku. Rekrutacje planują przede wszystkim duże przedsiębiorstwa, zatrudniające powyżej 249 pracowników. Firmy małe i średnie będą starały się utrzymać poziom zatrudnienia bez przeprowadzania rekrutacji. Zaledwie 3,5% wszystkich pracodawców zamierza redukować liczbę zatrudnianych osób.

Plany zatrudnienia

Plany zatrudnienia_trend

Większość firm planujących rekrutację, niezależnie od wielkości czy branży, będzie poszukiwała pracowników niższego szczebla (68,6%) oraz, nieco rzadziej, średniego (39,2%). Zainteresowanie zatrudnieniem pracowników niższego szczebla wzrosło w porównaniu do I kwartału o 12 p.p. Jednocześnie o 12,4 p.p. spadło zainteresowanie zatrudnieniem pracowników średniego szczebla. Tendencja spadkowa dotyczy również rekrutacji kadry zarządzającej.

Kogo beda zatrudniac

Kogo beda zatrudniac_branze

Deficyt pracowników na rynku pracy – szczególnie niższego szczebla

Niemal 56% firm aktualnie deklaruje problemy ze znalezieniem pracowników, najczęściej niższego szczebla (to wzrost o 8,4 p.p. w porównaniu do I kwartału 2019 r.) Deficyt pracowników rynku pracy odczuwają szczególnie duże firmy.  Aż 73% z nich doświadczyło trudności związanych z rekrutacją pracowników, w tym 31% z rekrutacją na stanowiska niższego i 25% średniego szczebla. Problem ten dotyczył głównie firm zajmujących się produkcją przemysłową.

Problemy ze znalezniem pracownikow

Bardzo niskie bezrobocie, malejąca liczba ludności, niedopasowanie kompetencji, rotacja i wysokie oczekiwania płacowe sprawiają, że wciąż będzie trudno o pracowników. Pracodawcy szukają jednak rozwiązań - 41% współpracuje z agencjami pracy, ponad 22% automatyzuje wybrane procesy, ponad 15% zatrudnia pracowników z Ukrainy natomiast 18% firm decyduje się w większym stopniu na zatrudnienie pracowników w wieku emerytalnym i emerytów. Wykorzystywanie potencjału i dostępności pracowników 55+ to kierunek, który w większym stopniu powinny obrać przedsiębiorstwa w Polsce – komentuje Iwona Szmitkowska, Prezes Zarządu Work Service S.A

Jak sobie beda radzic z problemami rekrutacyjnymi

Gdzie szukać pracowników? W Internecie.

Problem ze znalezieniem pracowników rodzi pytanie o to, w jaki sposób docierać do kandydatów
z informacją o możliwościach zatrudnienia. Wyniki badań wskazują jednoznacznie, że rynek ofert pracy przenosi się do Internetu. 52,7% pracowników, którzy obawiają się utraty pracy lub zamierzają ją zmienić będzie szukała nowego zatrudnienia przez portale pracy. Z kwartału na kwartał zauważalnie rośnie znaczenie portali społecznościowych w szukaniu pracy – w porównaniu do I kwartału 2019 r. to wzrost o 3,5 p.p. i 5,6 p.p. rok do roku.

Drugi najczęściej wskazywany sposób poszukiwania pracy, czyli poprzez znajomych oraz z polecenia, coraz częściej także odbywa się w przestrzeni internetowej. Podobnie jak i większość prowadzonych rekrutacji przez agencje pracy, które są adresatem tysięcy ofert pracy – dodaje Iwona Szmitkowska, Work Service.

Jak szukaja pracy

Metodologia badania:

Badanie zrealizowano na próbie pracodawców (N=300) dobranych w kwotach dla wielkości zatrudnienia, po 100 wywiadów dla firm małych (10-49 pracowników), średnich (50-249 pracowników) oraz dużych (250+ pracowników), z uwzględnieniem województwa – miejsca prowadzenia działalności oraz branży firmy. Badanie zrealizowano na próbie pracowników N=501 dobranej z ogólnopolskiej reprezentatywnej próby dorosłych Polaków (18+ lat) syndykatowego badania Kartezjusz. Próba bazowa odpowiadała strukturze populacji pod względem płci, wieku, wykształcenia oraz klasy wielkości i województwa miejsca zamieszkania – dzięki losowo-kwotowemu doborowi badanych oraz ważeniu wyników. Maksymalny błąd pomiaru dla całej próby to +/- 4,2%, a dla wyróżnionych trzech klas wielkości zatrudnienia +/- 10,2%. Badanie zostało przeprowadzone za pomocą wspomaganych komputerowo wywiadów telefonicznych CATI Ad hoc w okresie 29.06 - 31.07.2019 r.

Pełny raport badania do pobrania tutaj.

Kontakt dla mediów:

Joanna Przemyślańska-Włosek